Јована Топалов и Софија Гргур

У среду, 9. Новембра 2022. у 19.00 часова у Италијанском институту за културу у Београду, Кнеза Милоша 56, наступиће чембалисткиње Јована Топалов и Софија Гргур, а у оквиру Фестивала: Чембало, жива уметност. На програму су дела Рамоа, Кребса, Плањевског и Куманса.

Програм концерта:

Софија Гргур / Јована Топалов
Кончертино на тему Gebt mir meinen Jesum wieder! (Ј. С. Бах: Пасија по Матеју BWV 244, 2. део бр.42)

Жан Филип Рамо (1683–1764)
Пети концерт из збирке Концертни комади за чембало (ар. Пјер Гуин)
Fugue La Foqueray
La Coupis
La Marais

Јохан Лудвиг Кребс (1713–1780)
Концерт у а–молу за два чембала
Allegro – Affettuoso – Allegro

Петер Плањевски (1947)
Комади за два чембала
Valse Inegale
Berceuse
Caprice Fugue

Дик Куманс (1957)
Токата за два чембала

 

Биографије:

Јована Топалов је чембалисткиња из Београда. Звање дипломираног музичког извођача стекла је на одсецима за чембало и клавир на Факултету музичке уметности у Београду, након чега је завршила мастер студије у области ране музике и чембала на UIUC, School of Music (САД). Докторске академске студије на ФМУ у Београду успешно је заокружила у 2018. године, одбраном докторског уметничког пројекта под називом Наративни потенцијал чембала: Елементи импровизације и музичка реторика у интерпретацији алеманди са програмским називима и ламентација Јохана Јакоба Фробергера.
Учествовала је на великом броју специјализованих курсева и фестивала, захваљујући којима учи и стиче уметничка искуства кроз сарадњу са водећим музичарима барокне музичке сцене, попут Жорија Виникура, Сигберта Рампеа, Давита Моронија, Блондин Рану, Фредерика Хасa, Рубена Дубровског, Алине Зилберајх и других. Више година је била стипендиста Аустријске барокне академије, у оквиру које јој је 2011. године додељена награда Special Award for Excellence.
Активно наступа као солиста и басо континуо сарадник (МЦЦГ, СО РТС, SAXperience). Стални је члан ансамбла Београдски барок, сачињеног од музичара који се баве историјски информисаном праксом музике 17. и 18. века, свирајући на копијама инструмената из тог периода. Јована Топалов је председник и један од оснивача удружења грађана Београдски барок, које за циљ има промовисање високих уметничких вредности музичке и сценске уметности, са посебним акцентом на музику седамнаестог и осамнаестог века. Од 2022. године предаје чембало и заједничко музицирање на Одсеку за рану музику у МШ Јосип Славенски у Београду.

Софија Гргур је афирмисана српска оргуљашица и чембалисткиња, активна као солиста, диригент, специјалиста за извођачку праксу ране музике на инструментима са диркама, континуо сарадник и импровизатор. Дипломирала је на ФМУ у Београду на Одсеку за оргуље, након чега је наставила усавршавање на Високој школи за музику у Вирцбургу (мастер студије за оргуље, Одсек за историјске инстурменте са диркама – чембало, клавикорд и хамерклавир – и студије црквене музике са тежиштем на дириговању и оргуљској музици). Након тога је завршила мастер студије историјске импровизације на светски признатој Академији за рану музику Схола канторум у Базелу.
Стипендиста је Фонда за младе таленте Доситеја, иностраних фондација у Немачкој и Швајцарској, ДААД , као и носилац многих солистичких и награда у домену камерне музике. Интернационално делује као солиста на чембалу и оргуљама, као диригент ансамбла Maesto al Cembalo и музички директор у више ансамбала, међу којима је Interrogatio (са акцентом на извођачкој пракси на историјским инстументима, ретко извођеним репертоарима, савременој музици и синестезијским формама израза). Вешт је импровизатор и пасионирано се бави ад хок/афект импровизацијом, као и композицијом и аранжирањем.

Дијалог, посебно у домену музике за два инструмента са диркама је битан део њеног интересовања, самим тим и репертоара. Стога фузија дугогодишњег пријатељства, заједничког усавршавања, рада и сличних, хуманих и уметничких афинитета у овај, још увек безимени дуо (Јована Топалов и Софија Гргур), не само да је логична последица, већ и пријатна, са радошћу дочекана неминовност.


Штампа