Концерт Катарине Тешењи Ковачевски-виолина и Драгане Раић-клавир

У понедељак, 31. маја са почетком у 20 часова, у Галерији Артгет КЦБ-a, наступиће Катарина Тешењи, виолина и Драгана Раић, клавир са делима И. Јевтића, Д. Деспића и С. Франка. Концерт је из циклуса „Само најбоље – УМУС- 2021“

Kултурни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса КОВИД-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на и-меил адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта у 12 сати или док се места не попуне. Kонцерт реализујемо у сарадњи са Културним центром Београда.

Већ наредног дана, снимак дела концерта ће бити објављен на Yоуtube каналу Kултурног центра Београда и доступан свима који нису успели да присуствују догађају због ограничења

Програм:

Биографије:

Kатарина Тешењи Kовачевски (Београд) је завршила МШ Мокрањац у Београду, у класи Ђуле Тешењија. Основне и магистарске студије је завршила на Академији уметности у Новом Саду у класи Уроша Пешића. Била је на специјализацији у Оксфорду, код Kато Хаваш и у Будимпешти на Академији Франц Лист код Наташе Шош и Петера Kомлоша. Усавршавала се на мајсторским курсевима Тибора Варге, Едуарда Грача и Минча Минчева. Добитница је многих диплома и награда на фестивалима и такмичењима ученика и студената. Први солистички концерт одржала је са 14 година и од тада концертира по земљи и иностранству. Наступала је у трију са пијанисткињом Биљаном Горуновић и грчким виолончелистом Ангелосом Лаикикисом, а као дуо са Драганом Петковић и Драганом Раић, широм Србије као и у Бањалуци и Будимпешти.
Снимала је за Радио Београд и Радио Нови Сад. Наступала је као солиста са Симфонијским оркестром РТС, Оркестром Војске Југославије Станислав Бинички, Земунским камерним оркестром, Нишким симфонијским оркестром, Нишким камерним оркестром и Симфонијским оркестром у Плевену и Бургасу, сарађујући са диригентима као што су Живојин Здравковић, Станко Јовановић, Милена Ињац, Бојан Суђић, Павле Медаковић, Ђорђе Станковић, Дејан Савић, Оливер Балабурски и Јордан Дафов. Три године је била концертмајстор Филхармоније младих Борислав Пашћан, а као представник Музичке омладине Југославије је учествовала у раду Медитеранског оркестра (Француска) и по позиву била члан Филхармоније нација (диригент Јустус Франц). По завршетку студија је постала члан Симфонијског оркестра РТС, где се и сада налази и то на месту заменика концертмајстора. Такође је концертмајстор Земунског камерног оркестра, од његовог оснивања. Члан је УМУС-а.

Драгана Раић је дипломирала на ФМУ у Београду у класи Срђана Грбића. Завршила је постдипломске студије у класи Марије Ђукић. Члан је клавирског трија Аурора од 1997. године. Трио се усавршавао на мајсторским курсевима у Вајкерсхајму код Хенрија Мејера, Матијана Kирхнерајта и пијанисте Алфреда Перле. Радили су са камернима ансамблима као што су Артемис квартет, Волгер квартет, Вертаво квартет и Абег трио. Наступали су широм Србије, као и у иностранству. Имали су турнеју по Западној Немачкој, као освојену награду за најбољи трио на мајсторском курсу у Вајкерсхајму. На позив Министарства културе Норвешке су гостовали на фестивалу камерне музике у Хамару, као и на међународној мајсторској радионици (сусрет балканских земаља) у Букурешту. На 34. Међународном сусрету музичких академија гостовали су у Грацу, и на Фестивалу Антуна Добронића у Јелси. У оквиру пројекта Музички мостови су наступили у дворани Ватрослав Лисински у Загребу. Гостовали су на фестивалу Хварске љетне приредбе. Снимали су за потребе Радио-телевизије Србије, Радио Штутгарта, Хрватске радио-телевизије, Румунске телевизије и телевизије Раи. У сарадњи са Хрватским радиом су снимили компакт диск са делима А. Добронића (2008).
Kао члан клавирског трија Драгана Раић је завршила специјалистичке и магистарске студије за камерну музику на ФМУ. Тренутно се налази на докторским студијама на истом факултету. Добитник је награда на републичким и међународним такмичењима као солиста и као члан клавирског трија. Ангажована је као клавирски сарадник на Одсеку за дуваче на ФМУ.

koncert violinistkinje katarine tesenji kovacevski i pijanistkinje dragane raic kcb

Штампа