Одржан концерт Београдског гудачког квартета

У среду 21. априла у 19 часова у великој сали Коларчеве задужбине, одржан је променадни концерт Београдског гудачког квартета.

Боградски гудачки квартет чине Невенка Татић виолина, Владимир Васиљевић виолина, Ивана Гладовић Ерчић виола и Душан Стојановић виолончело. Изведена су дела Коњовића, Дворжака, Деспића, Бородина, Поповићеве и Бартока.

IMG-5400dca498d2914a4d1bc2775b69e157-V.jpg IMG-67a324a64b6f0dfe519aaf79c1ccd8e1-V.jpg IMG-b910969daf8e0197ed4a6ff18dcf0624-V.jpg

 

Beogradski gudacki kvartet

 

Биографија ансамбла:

Београдски гудачки квартет је својом успешном концертном ангажованошћу и широком медијском заступљеношћу ушао у ред водећих српских камерних ансамбала.

Квартет је наступао у свим већим градовима наше земље. Учествовао је на међународним фестивалима БЕЛЕФ, Калемегдански сутони и Јесен на Чукарициу Београду, Међународном фестивалу камерне музике у Нишу и Мокрањчевим данима у Неготину. Квартет је био и резиденцијални ансамбл Меморијала Исидор Бајић, 2010. године у Новом Саду.

Београдски гудачки квартет је значајно заступљен и на међународној сцени. У региону је наступао на фестивалу Јесенске музичке свечаности у Скопљу иБарском Лјетопису. Имао је неколико успешних турнеја у Италији и Немачкој, а 2005. године је гостовао у Вашингтону, у САД-у, по позиву асоцијације Орфелин а уз сарадњу са Министарством културе Србије.

Београдски гудачки квартет је остварио низ трајних снимака за Радио-телевизију Србије и издао је четири ЦД-а. Рад квартета је дуг низ година подржавао Секретаријат за културу Београда, на више пројеката, а квартет је сарађивао и са Центром за музику Коларчеве задужбине, Београдским кутурним центром, Југоконцертом, Мадленијанумом и бројним центрима за културу у Србији.

Репертоар Београдског гудачког квартета чине дела класичне литературе за гудачки квартет, али такође и савремене композиције, као и дела других музичких жанрова прилагођених квартетском извођењу.

Последњих неколико година Београдски гудачки квартет је посебно усмерен на извођење композиција српских аутора, како савремених, тако и дела из богате српске музичке баштине. У томе их подржава, кроз пројекте, СОКОЈ - савез музичких аутора Србије. Квартет је наступао и на Међународном фестивалу Трибина композитора, у Београду, 2019. године.

Чланови квартета су:
Невенка Татић и Владимир Васиљевић, виолине, Ивана Гладовић Ерчић, виола и Душан Стојановић, виолончело

 

Штампа