Добитници 50. јубиларне награде УМУС-а за 2019. годину

Пола века се јединствена, ретка и једна од најзначајнијих награда из области уметничке музичке интерпретације у Србији, годишња награда Удружења музичких уметника Србије установљена 1970.године, додељује сваке године за најбоље музичко-извођачко остварење у претходној концертној сезони. Од 2002. године додељују се и награда за животно дело и награда за младог уметника до 30 година старости. Од 2018. постоји и посебна награда коју УМУС додељује за изузетан музичко-извођачки допринос и афирмацију нашег музичког уметничког стваралаштва. Награде се састоје од дипломе и новчаног износа(осим посебне) који донира Министарство културе Србије, док млади уметници поред дипломе добијају солистички концерт у великој сали Коларчеве задужбине у организацији УМУС-а. 

На основу предлога Комисије за доделу годишњих награда Удружења музичких уметника Србије (у саставу Љубиша Јовановић, Наташа Јовић Тривић, Смиљка Исаковић, Владимир Милошевић и Петар Ивановић као председник) као и одлуке Председништва, годишње награде за 2019. (које се додељују у 2020.г.) добили су следећи уметници:

- ДРАГУТИН БОГОСАВЉЕВИЋ, виолина – награда за животно дело

- ЛП Дуо – награда за најбољи концерт у 2019. години (за концерт одржан 2. марта 2019. у сали Коларчеве задужбине са делима Божичевића, Мајеринга, Хелвега, Кореа, као и ауторским композицијеама ЛП дуа).

- ЈОВАНА СТОШИЋ, виолина – награда за најуспешнијег младог уметника у 2019. години до 30. година старости

- МИОМИРА ВИТАС, сопран - посебна награда УМУС-а за изузетан музичко-извођачки допринос и афирмацију нашег музичког уметничког стваралаштва

Награда УМУС-а се већ пола века додељује поводом дана оснивања Удружења (7.април 1946.) најеминентнијим музичким уметницима Србије, а њен значај је утолико већи што су награде за музичко уметничко извођаштво веома ретке и што је додељује жири састављен од колега који су већ добили ово признање.


Штампа