Одржан концерт Душице Младеновић

Наступом виолинисткиње Душице Младеновић, у суботу 9. децембра 2023. године од 19:30 часова, у театру ВУК, у Београду, завршен је циклус наших одабраних концерата за 2023. годину.

На програму су били соната за соло виолину Дејана Деспића и сценско музичко дело Ијана Вилсона „Покрај мора“.

О програму

Дејан Деспић (рођен 1930.) написао је Сонату за соло виолину 1986. Дело је у троставачној, брзој - лаганој - брзој структури, мада је целина прилично попут фантазије / импровизације са снажним осећајем за ток из једног става у други. Дело траје само 10 минута а његов музички језик истовремено евоцира старе и нове светове. У извођењу Душице Младеновић, ова соната је први пут снимљена 2019. године на ЦД-у „Рефлексија“, чије снимање и издавање је подржао СОКОЈ на конкурсу за културна давања из 2018. године.

„Beside the Sea“ или у преводу „Покрај мора“ је амбициозно и иновативно мултимедијално дело композитора Иана Вилсона (Ian Wilson) за виолинисту, траку и „objets trouvées“ (пронађене објекте). Истражује идеје око сећања, личности и како дочарати живот и његову путању кроз музику. Вилсон је желео да напише ово дело након што му је отац умро пре четири године после дуге борбе са Алцхајмером. Циљ је уметничко дело које испитује колику улогу памц́ење има у стварању човека и какав удео у томе може да има и музика. „Покрај мора“ је универзална и узбудљива прича о промени ума и тела, о старењу, користећи елементе живота Вилсоновог оца као и пронађене предмете око којих је наратив изграђен. Назив дела има вишеструко значење и односи се на музичке, физичке, временске и когнитивне домене. Дело је настало 2020. године, траје 40 минута и премијерно ће бити изведено у Иркој у септембру 2022. године у извођењу Душице Младеновић.

Биографија

Душица Младеновић је дипломирала и магистрирала на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Дејана Михаиловића. Усавршавала се код професора Марине Јашвили, Игора Озима, Иље Груберта, Антоанете Лоуман и др. Као члан разних камерних састава, наступала је у Србији, Француској, Немачкој, Аустрији, Турској, Холандији и Ирској. Имала је многобројне солистичке реситале и свирала је као солиста са БГО Душан Сковран, камерним оркестром Гудачи светог Дјордја и Београдском филхармонијом. Премијерно је извела виолински концерт Ијана Вилсона/Ерика Сатија Ископани Сократ са Београдском филхармонијом 2018. године. Наступала је на фестивалима као што су Мокрањчеви дани, Constantinus, БЕМУС, Трибина композитора, КоМА и премијерно је извела дела многих домаћих и страних аутора. Свирала је у камерним оркестрима Душан Сковран, Жебељан и Гудачи светог Ђорђа а тренутно сарађује са оркестром Музикон. Стални је члан Београдске филхармоније, гудачког квартета Аниме и истоименог виолинског трија. Снимала је за РТС, Oboe Classics, Дреyер Гаидо и Riverrun Records а 2019. је изашао ЦД Рефлексија у издању Metropolis Music, на којем је снимила дела за соло виолину и трио виолина композитора Дејана Деспића и Ијана Вилсона. Недавно је учествовала у снимању новог ЦД-а виолинске музике Ијана Вилсона под називом Echoes and Shadows у издању Farpoint Recordings, на којем је снимила дела за соло виолину и две виолине.


Штампа