Одржан концерт пијанисткиње Радмиле Стојaновић са гостима

У недељу, 12. новембра 2023. године, одржан је концерт у оквиру циклуса Променаде којим је обележено 40 година успешне пијанистичке каријере Радмиле Стојановић.

Цењени гости концерта били су Јован Богосављевић, виолина и Јасмина Вукашиновић, клавир. На програму су била дела Ј.С. Баха, В.А. Моцарта, С. Прокофјева, В. Миланковић, Ф. Шопена, К. Дебисија, Д. Јовановић и К. Бабића.

 

 

Биографије:

Радмила Стојановић (Милосављевић), пијанисткиња, рођена је у Београду (Србија). Формално музичко образовање стекла је на одсеку за клавир у с.м.ш. Станковић у Београду прво у класи проф. Бојана Бруна, а потом у класи проф. Мирјане Јовановић Јелача. Дипломирала је и магистрирала на Факултету музичке уметности (ФМУ) у Београду у класи уважене проф. мр Невене Поповић. Студије чембала похађала је код проф. Оливере Ђурђевић. Докторирала је на Универзитету у Београду под менторством проф. др Биљане Требјешанин и проф. др Миомире Ђурђановић. Усавршавала се на мајсторском курсу код проф. Икуко Ендо (Јапан). Од детињства је изразито посвећена камерној музици и клавирској сарадњи.

Солистички је концертирала са симфонијским оркестром музичке школе Станковић, Симфонијским оркестром РТС-а, Београдским гудачким квартетом и камерним оркестром Краљевски гудачи Светог Ђорђа. Учествовала је на међународним фестивалима: Дани музике  (Црна Гора), Охридско лето (Македонија) и Чело фест (Србија).

Имала је запажене самосталне и камерне наступе у репрезентативним концертним просторима у Београду (Коларчева Задужбина, Галерија АРТ ГЕТ, Свечана сала Скупштине града и тд.) и широм Србије (Матица Српска у Новом Саду, Мозаик сала Градске куће у Крушевцу, Универзитетска галерија у Крагујевцу и тд.). Солистички и камерно је концертирала у Швајцарској, Хрватској, Црној Гори, Македонији, Словенији и на Светској изложби - EXPO 2015 у Милану (Италија). Снимала је за Радио Телевизију Србије, Радио Телевизију Војводине, Радио Телевизију Црне Горе и Радио Слово љубве. Са Јованом Босављевићем и Душаном Стојановићем снимила је три (3) ЦД-а уметничке музике за виолину/виолончело и клавир (издавачи: ПГП РТС, НАТАН и Учитељски факултет у Београду).           

Самостално и/или у сарадњи са колегама реализовала је многе уметничке пројекте у циљу промоције и афирмације вредности пијанизма, камерне и уметничке музике националних и европских композитора међу младима и грађанством.

О уметничком пројекту Српски аутори у музици за два клавира:
„Српски пијанисти највишег ранга: др. ум. Владимир Цвијић, мр Бранко Пенчић, др. ум. Љиљана Вукеља и др Радмила Стојановић осмислили су веома квалитетан и разноврстан програм /.../ а нарочито желим да истакнем концертни наступ у Галерији Коларчеве Задужбине, 3. октобра 2018. године када су изазвали овације приустних у публици” (Бркљачић, И., 6. фебруара 2019. године, Београд).
О интерпретацији Радмиле Стојановић:
„Имао сам задовољство да на концерту чујем проф. Стојановић као солисту у Хајдновом концерту (са камерним оркестром Св. Ђорђа), Била је то у свим елементима компетентна и убедљива интерпретација" (Трбојевић, Д., 13. априла 2008, године, Београд).

У домену науке бави се теоријом уџбеника Музичка култура и критиком дидактичких медија. У својству коаутора 2023. године објављује мултимедијску публикацију Универзитетски уџбеник Вокално-инструменталне наставе/музике за интерактивно учење свирања на клавиру са певањем коју су подржали Филозофски факултет и Академија уметности у Бања Луци и УНЕСКО.

Током 2019/20. била је гостујући професор - клавирски сарадник у Школи за музичке таленте у Ћуприји. Данас је универзитетски наставник (област: Музика) на Факултету за образовање учитеља и васпитача у Београду.

Чланица је Удружења пијаниста Србије (УПС) и Удружења музичких уметника Србије (УМУС).


Јован Богосављевић је водећи српски виолиниста своје генерације. Завршио је школовање у класи чувеног виолинисте и педагога Игора Ојстраха на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу (Белгија).

Као солиста је остварио преко хиљаду концерата широм света учествујући као солиста на бројним значајним музичким фестивалима. Поред богатог виолинског репертоара, као солиста је извео већину престижних најзахтевнијих концерата за виолину и оркестар са диригентима: Младен Јагушт, Урош Лајовиц, Доријан Вилсон, Андреј Андрејев, Милена Ињац, Биљана Радовановић, Јован Шаиновћ, Бојан Суђић, Берислав Скендеровић, Саша Николовски Ђумар, Анатолиј Новицки, Барт Букарт, Станко Шепић, Весна Шоуц, Свилен Симеонов, Фан Тао, Игор Буденштајн, Бернард Стреинер, Марк Кадин, Игор Татаревић, Христо Павлов и други.

Један је од најистакнутијих познавалаца музике аргентинског композитора Астора Пјацоле што је резултирало уласком у финале највећег светског такмичења за музику Астора Пјацоле у категорији солиста 2021. године. .

О Јовану Богосављевићу:
Јован поседује апсолутно невереватан стакато! То је реаак дар! Јулијан Рахлин – 24. март 1998. године, Коларчева Задужбина, Београд.
Слушао сам Јована Богосављевића, редак талената, изузетног сјаја. Мислим да има велики потенцијал и надам се да ћу га чути у блиској будућности. Максим Венгеров ‒ 08. јуни 2001. године, Венеција (Италија).
Јован Богосављевић је најраскошнији виолиниста којег је српска музичка сцена изнедрила последњих година. Јован Колунџија – 06. децембар 2013. године, Београд.

Јован Богосављевић је радовни професор Факултета уметности на Универзитету у Нишу и Музичке академије Универзитету у Источном Сарајеву


Јасмина Вукашиновић, пијанисткиња, рођена је у Београду (Србија). Основно и средње музичко образовање на одсеку за клавир стекла је у с. м. ш. Станковић у Београду, у класи признатог професора и пијанисте Ранка Тудора. Током школовања била је учесник републичких и савезних такмичења на којим је освајала прве награде. Са тринаест година је наступила са симфонијским оркестром с. м. ш. Станковић у Коларчевој Задужбини свирајући Моцартов концерт за клавир и оркестар у d-mollu.

Факултет музичке уметности уписује 1983. године у класи професорке Даринке Михаиловић. Током студија почиње да се бави камерном музиком и клавирском сарадњом. Наклоност према камерном музици и клавирској сарадњи је присутна и након завршетка студија.

Од 1992. године до данас ради каo клавирски сарадник са соло-певачима. Захваљујући раду са изузетним вокалним педагозима, спознала је сву лепоту ове врсте клавирске сарадње. Кроз заједнички рад са њима се усавршавала. Учествовала је на скоро свим такмичењима за соло-певаче. Као клавирски сарадник је имала запажене концерте у наступе на великој сцени у Коларчеве Задужбине, у Галерији САНУ, Дворани Културног центра, Галерији Коларчеве Задужбине и тд.

Од 1996. године ради у средњој музичкој школи Јосип Славенски у Београду. Последњих 20 година ради такође и као професор клавира на одсеку за клавир.

Radmila Stojanovic 12. 11. 2023 small

 

 


Штампа