Концерт Мине Менделсон и Бојане Димковић

У четвртак, 18. маја у 19 часова у свечаној сали МШ Станковић у улици Кнеза Милоша 1А, одржаће се концерт Мине Менделсон-виолина и Бојане Димковић-клавир. На програму су дела А. Шниткеа, Н. Метнера, Р. Шумана, Д. Деспића и Ф. Крајслера. Улаз јеслободан!

ПРОГРАМ (укупно трајање око 50 мин):

Мина Менделсон је рођена у Београду. Дипломирала, магистрирала и докторирала уметничке студије виолине на ФМУ у Београду у класи ред. проф. Ферн Рашковић. Као стипендиста Владе Краљевине Норвешке усавршавала се на Универзитету у Кристиансанду код проф. Сабине Гролмус и Стефана Барадуа (2001.), а била је и полазник мајсторских курсева код еминентних професора: Дејвид Такено (Лондон 1997.), Сретен Крстић (Котор, 2003.), и Матеја Маринковић (Сет, Француска, 2009.). Добитница је бројних награда на републичким, савезним и међународним такмичењима.

Као солиста наступала са оркестрима: Оркестар Универзитета у Џухаију (UIC Soloists, Кина), Нишки симфонијски оркестар, БГО Душан Сковран, Јеврејски камерни оркестар, Гудачи Светог Ђорђа, Камерни оркестар Concertante- Ниш, Камерни оркестар Мокрањац и са диригентима: Нелсон Леонг, Србољуб Динић, Сузана Костић, Милена Ињац, Стефан Зекић, Весна Шоуц, Петар Ивановић, Обрад Недељковић, Милорад Ђуричић. Такође, као солиста и камерни музичар наступала је у бројним градовима Србије и иностранства (Кина, Велика Британија, Француска, Турска, Холандија, Немачка, Мађарска, Бугарска, Хрватска, Црна Гора, Македонија), а наступала је и на фестивалима: БЕМУС, НИМУС, БЕЛЕФ, Роси фест, Трибина композитора, Калемегдански сутони, Европски дан јеврејске културе, Јесењи фестивал јеврејске културе- Сегедин, Охридско лето, Фестивал у Сапанци, Фестивал у Бодруму, Уметност против рата и др.

Била је члан камерног оркестра Гудачи Светог Ђорђа (1997.-2000.), затим заменик концертмајстора у БГО Душан Сковран (2002.-2013.), од 2009. је ангажована као концертмајстор Јеврејског камерног оркестра, од 2020. је поново члан и концертмајстор каменрог оркестра Гудачи Светог Ђорђа, а од 2021. и музички директор овог оркестра. Током ангажовања у овим оркестрима имала је прилике да сарађује са бројним великанима наше и иностране музичке сцене: Шломо Минц, Најџел Кенеди, Дмитри Ситковјецки, Алексис Галперин, Дејвид Стрејнџ, Кристофер Ворен Грин, Роналд Цолман, Ирена Графенауер, Сретен Крстић, Матеја Маринковић, Роман Симович, Стефан Миленковић и многи други.

Остварила је низ снимака за Радио и ТВ Београд. Стални је члан УМУС-а од 2015. године. Паралелно са солистичком и камерном концертном активношћу бави се и педагогијом- редовни је професор виолине на Факултету уметности у Нишу.

Бојана Димковић води разноврсну каријеру као пијанисткиња, чембалисткиња и предавач. Запослена је на позицији доцента Одсека за камерну музику Факултета уметности Универзитета у Нишу и као тражени партнер често сарађује са истакнутим појединцима и ансамблима.

Концертни ангажмани укључују извођења у Србији, Словенији, Црној Гори, Италији, Ирској, Великој Британији, Норвешкој, Пољској и на Исланду. Издвајају се они салама „Wigmore Hall”, „Royal Festival Hall”, „St. John’s Smith’s Square”, „St. Martin-in-the-Fields”, као и у Бакингемској палати. Појављује се на Челтенамском, Лондон Сити, Оксфорд лидер, Стив Рајш, Хендловом и бројним другим фестивалима и редовно наступа на свим значајним фестивалима у земљи.

Као солиста Бојана је наступала са ансамблом „Die Kolner Akademie“, оркестром Радија телевизије Србије, „Гудачима Светог Ђорђа“, ансамблима „The Early Music Experiment“ и „New Trinity Baroque“. Као камерни музичар и континуо извођач сарађује и са ансамблима „Musica Antiqua Neoplantensis“, Ренесанс и Ансамблом Метаморфозис. На мајсторским радионицама је чест гост у својству корепетитора и то у склопу Београдске барокне академије и Аустријске барокне академије. Као активни поборник нове и још неоткривене музике Бојана је члан оснивач Шумањски/Димковић дуа са баритоном Кшиштофом Шумањским. У претходних неколико година Бојана је учестовала у више од тридесет светских премијера од којих су многе биле посвећене челисти Ђорђу Милошевић и пијанисткињи Бојани Димковић, активном дуу чија се извођачка активност у великој мери фокусирала на промоцију српских композитора.

Бојана Димковић је претходни носилац „Henry Richardson“ награде, стипендиста фондације „Wall Trust“, победник такмичења Петар Коњовић и финалиста такмичења „Kathleen Ferrier Awards “ и „Royal Overseas League “. Докторирала је на Факултету музичке уметности у Београду при одсеку за камерну музику. По завршетку школовања у Персл школи за музичке таленте у Лондону, основне и вишеструке постдипломске студије је завршила на „Guildhall School of Music and Drama”. За више информација посетите www.bojanadimkovic.com

Штампа